Sri Lanka
Algemene informatie over Sri LankaHet eiland Sri Lanka heeft een democratische regering en is gelegen in de Indische Oceaan, net ten zuiden van India. De hindoeïstische mythologie zegt dat er vroeger een landverbinding tussen India en Sri Lanka was, genaamd de Adamsbrug. Op de plaats waar deze verbinding geweest zou zijn, ligt nu een keten van kalksteenbanken.
Sri Lanka heeft een oppervlakte dat net iets meer is dan Nederland en België samen. Tijdens een rondreis Sri Lanka zal je er achter komen dat het land goed te bereizen is. Het land heeft veel mooie kusten, maar heeft in het centrale gedeelte ook bergen. Hoewel veel mensen denken dat de grootste stad Colombo de hoofdstad is, is dit niet juist.
De plaats Sri Jayewardenapura Kotte is de feitelijke hoofdstad van Sri Lanka en ook de plek waar het parlement gevestigd is. Sri Lanka ligt midden op een grote zeeroute tussen Oost- en West-Azie en is daarmee een strategisch gunstig gelegen plek. Sri Lanka staat bekend om haar natuurlijke schoonheid. De tropische oerwouden, mooie stranden, prachtige landschappen en daarbij een rijk cultureel erfgoed maakt Sri Lanka een favoriete vakantiebestemming voor menig toerist die een rondreis Sri Lanka maken wil.
Bevolking en religie
Sri Lanka is een land met meerdere bevolkingsgroepen, met ieder hun eigen religie. Haar ruim 19 miljoen inwoners zijn verdeeld in een aantal bevolkingsgroepen, waarvan de Singalezen de grootste bevolkingsgroep zijn.
De Singalezen hangen het Boeddhisme aan. Hoewel zij twee derde van de totale bevolking vertegenwoordigen, zijn er ook grote groepen Hindoestanen.
Dit betreft met name de Tamil bevolking, de grootste etnische minderheid. Naast de Singalezen en Tamils zijn er ook grote groepen Maleisiërs, die van oorsprong meestal Islamiet zijn en groepen Christenen.
Economie
Sri Lanka is een van de meest welvarende landen van Zuid-Oost Azie, tenminste wanneer we kijken naar het inkomen per hoofd van de bevolking. Dit komt mede door de productie en export van koffie en thee, maar ook door de kokosnootteelt en rubberplantages. Meer dan de helft van de bevolking werkt dan ook in de agrarische sector. Ook de industrie is een belangrijke inkomstenbron.
Wereldwijd gezien is Sri Lanka nog steeds een ontwikkelingsland. 22% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.
Een steeds meer opkomende bron van inkomen is de toeristische sector. Sri Lanka is hot en dat is te zien aan de vele toeristen die een rondreis Sri Lanka maken. Toeristen moeten echter oppassen met hun gewoontes. In Sri Lanka geldt een rookverbod. Overtreding kan een boete of gevangenisstraf tot gevolg hebben.
Eten en Drinken
Het eten in Sri Lanka is goed en wordt meestal ter plekke bereid. Voor een maaltijd betaal je meestal tussen de €3 en €10, zelfs in luxere restaurants.
Wanneer je het Indiaas eten kent, dan ontloopt dit Sri Lanka niet veel. Veel maaltijden zijn vegetarisch en gebaseerde op rijst en curry. Men serveert vaak diverse soorten groenten en in sommige gevallen vlees.
Let op: een traditionele curry kan best heel pittig zijn, al houdt men hier voor toeristen vaak wel rekening mee. Als je echt moet blussen, neem dat witte rijst. Een lokale specialiteit is de lamprai: een bananenblad gevuld met rijst, groenten en vlees. Op veel plekken kan je vers fruit bestellen en daarbij uiteraard ook verse fruitsappen.
Flora en Fauna
De natuur van Sri Lanka is prachtig. Langs de kusten vind je vele mooie stranden met palmbomen, maar ook mangrovebossen. De koraalriffen vooor de kust herbergen vele tropische vissen. Daarnaast zijn er tropische regenwouden met daarin een grote diversiteit aan wildlife en bloemen. Grote gedeeltes van Sri Lanka hebben grasland en zijn relatief vlak, maar in centraal Sri Lanka vind je ook bergen, met hellingen waar vele theeplantages te vinden zijn. Door de regenseizoenen is Sri Lanka erg vruchtbaar.
De diversiteit aan dieren in Sri Lanka is groot. Je vindt hier grote roofdieren als de panter, de lippenbeer en de jakhals, maar ook herbivoren als de Ceylon olifant, waterbuffel en kameleon. Shri Lanka kent ruim 400 vogelsoorten.
Taal
Binnen Sri Lanka wordt Singalees gesproken, maar in sommige gebieden spreekt men ook Tamil. Tweede taal is het Engels, dat men over het algemeen goed spreekt. Zowel in het Singalees als het Tamil komen nog Nederlandse invloeden voor, als gevolg van de Nederlandse kolonialisatie in de 17e eeuw.