Bezienswaardigheden Sri Lanka

Sri Lanka kent vele bezienswaardigheden die je op een rondreis Sri Lanka kan bezoeken. De meeste hiervan zal je ook tijdens een georganiseerde reis meepakken. Toch zijn er ook plekjes, waar je niet zo maar komt en waar toerisme nog relatief onbekend is.

Sri Lanka bezienswaardigheden

Hoogtepunten Sri Lanka:

Anuradhapura

De stad Anuradhapura, op 200 kilometer ten noorden van Colombo was een heilige stad voor de Boeddhisten omdat een tak van de Boom der Verlichting (de boom waar Boeddha verlichting vond) naar deze stad gebracht werd. De stad is dan ook een waar pelgrimsoord. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de stad vind je vier grote stoepas. Dit zijn Boeddhistische bouwwerken van 80 meter hoog, met als doel de bescherming van relikwieën.

Colombo

De hoofdstad van Sri Lanka is Colombo. Veel rondreizen door Sri Lanka slaan deze stad over. Dat is eigenlijk jammer, want Colombo heeft genoeg te bieden als je een beetje zoekt. Lees meer over Colombo Sri Lanka

Galle

De havenstad Galle heeft ongeveer 95.000 inwoners en ligt in het Zuid-westen van Sri Lanka.
De stad is volledig ommuurd. In de 17e en 18e eeuw werd Sri Lanka gekolonialiseerd door Nederlanders en de sporen hiervan zijn in Galle nog goed zichtbaar. Destijds was Galle de belangrijkste havenstad van het land en moest men ter verdediging een groot fort aanleggen. Dit fort is nog steeds in een goede staat te bewonderen en staat inmiddels op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De Gereformeerde Nederlandse “Groote Kerk”, gebouwd in 1640 en herbouwd in 1755 heeft nog steeds vele Nederlandse grafstenen in haar vloer. Galle werd in 2004 zwaar getroffen door de Tsunami.

Meer over Galle Sri Lanka lees je hier

Gouden Tempel van Dambulla

Bovenop een rots vind je de tempel van Dambulla.
Voor de koningen van Anuradhapura een belangrijke en zelf heilige plek. Pas tijdens je klim op voor de vele apen die uit zijn op lekkere dingen. Aan het eind van de klim word je beloond met lange galerijen met diverse mooie rotstempels. Aan Boeddha’s geen gesprek hier. De ene is nog mooier dan de ander.

Horton Plains

Deze immense hoogvlakte ligt in de buurt van Nuwara Eliya en is prachtig gelegen.
De vele vlinders, vogels en mooie natuur maken dat je rondreis Sri Lanka een klein hoogtepuntje bereikt.

Het punt dat Lands End wordt genoemd geeft je een spectaculair uitzicht op een kloof.

Kandy

Kandy was de laatste hoofdstad van het Singalese Koninkrijk voordat de Britten het stokje overnamen van de Nederlanders en het gehele eiland annexeerden. Waar de VOC nog handel dreef met Kandy voor de kaneel en olifanten, pakten de Engelsen het rigoreuzer aan en lijfde de stad in.

Kandy staat ook op de Unesco World Heritage lijst.

Een bekende bezienswaardigheid in Kandy is de Dalada Mailgawa Temper. Hier zou een hoektand van Boeddha bewaard worden. Het museum bij de tempel beeldt het verhaal uit op diverse schilderijen. Volgens de overkevering is de tand van Boeddha al sinds de 4e eeuw na Christus vrijwel ononderbroken in Sri Land.

De tand en de Kandy Esala Perahera parade maken Kandy tot de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka. Tijdens de 10-daagse parade wordt de tand van Boeddha door de stad vervoerd op een olifant. De lokale markt is een mooie stop om even wat cultuur op te snuiven.

Katagarama Tempel

In de buurt van de plaats Tissa ligt de pelgrimstempel Katagarama. Tijdens je rondreis Sri Lanka heb je al menig tempel gezien en toch is de Katagarama tempel een echte aanrader. Het is een  pelgrimsplaats voor zowel Boeddhisten, Christenen als Moslims en dat maakt dat er allerlei geloven samenkomen. Langs de tempel stroomt een rivier, waarin regelmatig gelovigen rituelen uitvoeren.

Kaudulla National park

Het Kaudulla National Park is een leuke plek die je tijdens je rondreis Sri Lanka vast wel wilt aandoen. Wanneer je door het park rijdt is de kans al groot dat je wilde olifanten zal zien.

Paleis van Sigiriya

Het paleis van Sigiriya is een must see voor elke vakantie in Sri Lanka.
De koning van dit paleis bouwde zijn paleis bovenop een hoge rots om daarmee zichzelf te beschermen tegen de legers van zijn broer. Via stijle trappen en ladders kan je de rots beklimmen.Daarnaast zie je tijdens je beklimming enkele mooie fresco’s die zijn overgebleven. Oorspronkelijk waren er 500.

Pinnawela Olifanten weeshuis

Vakantie Sri Lanka olifant kopieHet toeristische Pinnawela Olifanten weeshuis is een tussenstop voor veel rondreizen Sri Lanka. Het weeshuis is een opvang voor kleine weesolifantjes en hartverwarmend. Samen met de begeleiding kan je olifantjes wassen in de rivier. Mocht je hier op rondreis Sri Lanka naar toe gaan. Wees dan vast voorbereid. Het is erg toeristisch.

Polonnaruwa

Polonnaruwa is een “nieuwere” stad en werd in 1070 na Christus een koningsstad.

Deze stad lag gunstig binnen Sri Lanka en kon aanvallen vanaf zowel India als het zuiden van Sri Lanka weerstaan. De historische kern is goed bewaard gebleven en heeft vele bezienswaardigheden. Je vindt hier onder andere de audientiezaal, de Siva Devala tempels (10e eeuw) en het Koninklijk paleis, waarvan nu nog 2 verdiepingen (van ooit 7) over zijn.

Verder kan je een aantal interessante tempels bezoeken: de Thuparama, de Hatadage en de Atadage. Tenslotte is de Gal Vihira een aanrader. Deze 4 beelden van Boeddha zijn allemaal gehouden uit een blok steen. De mooiste is het 7 meter hoge staande beeld.

Negombo

Negombo is de vissersplaats van Sri Lanka en is daarnaast ook bekend om haar fraaie stranden. Je kan hier heerlijk relaxen, maar ook een van de leuke vismarktjes bezoeken. Lees meer over Negombo.

Yala National Park

Het Yala national park is een mooi wildpark en tevens grootse natuurgebied van Sri Lanka waar je de kans hebt om olifanten, buffels, antilopen, wilde zwijnen en zelfs luipaarden te zien. Je rijdt door de prachtige natuur en ziet de krokodillen luieren in de rivier. In de bomen slingeren apen langs mooie gekleurde vogels.

Type reis

Aantal dagen

Aanbieders van Sri Lanka reizen

Auto Huren bij easyterra