Steden Sri Lanka

Sri Lanka kent diverse fraaie steden die je zeker niet moet vergeten te bezoeken op jouw rondreis door Sri Lanka.

Anuradhapura

De stad Anuradhapura, op 200 kilometer ten noorden van Colombo was een heilige stad voor de Boeddhisten omdat een tak van de Boom der Verlichting (de boom waar Boeddha verlichting vond) naar deze stad gebracht werd. De stad is dan ook een waar pelgrimsoord. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de stad vind je vier grote stoepas. Dit zijn Boeddhistische bouwwerken van 80 meter hoog, met als doel de bescherming van relikwieen. Een leuke (en misschien wel de beste) wijze om de stad te verkennen is per fiets.

Colombo

Colombo is de commerciële hoofdstad van Sri Lanka en tevens de grootste stad, met ruim 640.000 inwoners. Door de gunstige ligging langs een oost-west handelsroute was de stad al in 2000 voor Christus bekend.
Tot de jaren 80 van de vorige eeuw was Colombo ook nog de hoofdstad van Sri Lanka. Colombo heeft een reputatie als meest vrouwvriendelijke stad ter wereld. Je vindt hier onder andere een oud fort, een Nederlands kerkhof en een oude gouverneurswoning. Ook is er een museum over de VOC tijd te vinden. De stad heeft een multi-cultureel karakter met Singalezen, Tamils, Moren en Maleisiers.

Lees meer over Colombo

Galle

De havenstad Galle heeft ongeveer 95.000 inwoners en ligt in het Zuid-westen van Sri Lanka.
De stad is volledig ommuurd. In de 17e en 18e eeuw werd Sri Lanka gekolonialiseerd door Nederlanders en de sporen hiervan zijn in Galle nog goed zichtbaar. Destijds was Galle de belangrijkste havenstad van het land en moest men ter verdediging een groot fort aanleggen. Dit fort is nog steeds in een goede staat te bewonderen en staat inmiddels op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De Gereformeerde Nederlandse “Groote Kerk”, gebouwd in 1640 en herbouwd in 1755 heeft nog steeds vele Nederlandse grafstenen in haar vloer. Galle werd in 2004 zwaar getroffen door de Tsunami.

Lees meer over Galle

 

Kandy

Kandy was de laatste hoofdstad van het Singalese Koninkrijk voordat de Britten het stokje overnamen van de Nederlanders en het gehele eiland annexeerden. Waar de VOC nog handel dreef met Kandy voor de kaneel en olifanten, pakten de Engelsen het rigoreuzer aan en lijfde de stad in.

Kandy staat ook op de Unesco World Heritage lijst. Een bekende bezienswaardigheid in Kandy is de Dalada Mailgawa Temper. Hier zou een hoektand van Boeddha bewaard worden. Het museum bij de tempel beeldt het verhaal uit op diverse schilderijen. Volgens de overkevering is de tand van Boeddha al sinds de 4e eeuw na Christus vrijwel ononderbroken in Sri Land. De tand en de Kandy Esala Perahera parade maken Kandy tot de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka. Tijdens de 10-daagse parade wordt de tand van Boeddha door de stad vervoerd op een olifant.

Meer over Kandy lees je hier.

Negombo

Negombo is een mooi plaatsje ten noorden van Colombo en een goed startpunt voor je rondreis Sri Lanka.
In deze plaats komt de historie je tegemoet en je moet je hier als Nederlander haast wel thuisvoelen. Er zijn meer kerken, dan de traditionele stupa’s en ook kanalen vind je hier in overvloed.  Een boottocht over de kanalen is een leuke activiteit en zeker de moeite waard.

Lees meer over Negombo

 

 

 

Nuwara Eliya

Op een rondreis Sri Lanka moet je zeker de omgeving van Nuwara Eliya aandoen. Deze van oorsprong Engelse stad kent veel mooie victoriaanse huizen. Nuwara Eliya ligt in de hooglanden van Sri Lanka en is een ideale uitvalsbasis om de vele theeplantages en mooie bergen te bekijken.

Horton Plains is ook een echte aanrader. Deze hoogvlakte is ongerept en kent veel soorten vogels en vlinders. Het punt dat Lands End wordt genoemd geeft je een spectaculair uitzicht op een kloof.

Polonnaruwa

Polonnaruwa is een “nieuwere” stad en werd in 1070 na Christus een koningsstad. Deze stad lag gunstig binnen Sri Lanka en kon aanvallen vanaf zowel India als het zuiden van Sri Lanka weerstaan.

De historische kern is goed bewaard gebleven en heeft vele bezienswaardigheden. Je vindt hier onder andere de audientiezaal, de Siva Devala tempels (10e eeuw) en het Koninklijk paleis, waarvan nu nog 2 verdiepingen (van ooit 7) over zijn. Verder kan je een aantal interessante tempels bezoeken: de Thuparama, de Hatadage en de Atadage. Tenslotte is de Gal Vihira een aanrader. Deze 4 beelden van Boeddha zijn allemaal gehouden uit een blok steen. De mooiste is het 7 meter hoge staande beeld.

Sri Jayewardenapura Kotte

Deze stad is de administratieve en formele hoofdstad van Sri Lanka.
De democratische regering van Sri Lanka is hier gevestigd. In vroegere tijden was dit de hoofdstad van het koninkrijk Kotte.

Eeuwenlang hield het invasies van het Jaffna Koninkrijk tegen. Kotte was een fort in de vorm van een driehoek en beschermd door grachten.

Unawatuna

De badplaats Unawatuna is een echte aanrader voor de strandliefhebber.
De lekker blauwe zee is het gehele jaaar warm en nodigt uit tot een duik. De verschillende barrretjes en restaurants zorgen voor veel gezelligheid. ’s Avonds kan je heerlijk romantisch dineren, met de golven als achtergrondgeluid. In de buurt van Unawatuna is genoeg te doen. Maak een trekking of ga de langune in en bekijk de zwemmende varanen.

Type reis

Aantal dagen

Aanbieders van Sri Lanka reizen

Auto Huren bij easyterra