Sri Lanka is volgens veel reizigers een van de mooiste landen ter wereld. Het klimaat is aangenaam, de bevolking vriendelijk en de natuur ongerept. Een van de leukste plaatsen om te bezoeken in Sri Lanka is Galle. Galle Sri Lanka is vooral erg interessant omdat er nog vele overblijfselen van de Nederlandse koloniale overheersing te zien zijn.

Galle Sri Lanka

Galle Sri Lanka telt net geen 100.000 inwoners en is daarmee voor Sri Lankaanse begrippen best groot. Galle is een echte havenstad en erg belangrijk voor de regio. Naast de haven zorgt het toerisme voor de grootste bron van inkomsten. Toeristen worden vooral aangetrokken doordat er nog veel sporen uit het koloniale verleden van de stad te vinden zijn.

Fort Galle

In Galle Sri Lanka zijn nog veel sporen te vinden uit de tijd dat de Nederlanders hier de dienst uitmaakten. Omdat Galle zeer gunstig is gelegen, gebruikte de Nederlanders de stad voor het in- en uitvoeren van specerijen via het water. Om de havenstad te beschermen bouwden de Nederlanders in 1663 een groot fort. Dit fort is vandaag de dag nog steeds volledig in tact en zeker een bezoek waard.

Hoewel Fort Galle al honderden jaren oud is, heeft het ook in de recente geschiedenis van Galle nog een belangrijke rol gespeeld. In 2004 werd de verwoestende tsunami die Sri Lanka raakte namelijk voor het een deel afgestopt door het fort.

Nederduits Gereformeerde Kerk

Naast het fort zijn er in Galle Sri Lanka nog meer dingen te vinden die herinneren aan de tijd van de Nederlanders. De Nederduits Gereformeerde Kerk die in 1640 werd gebouwd, is nog steeds te bezoeken. De kerk is echter niet in zo’n goede staat als het fort, de kerk is namelijk lichtelijk vervallen. Toch is een bezoek aan de kerk zeker interessant omdat het Nederlandse kerkorgel nog werkt en de begraafplaats met Nederlandse mensen nog in tact is gebleven.

Naast het fort en de kerk is een bezoek aan het Nederlands museum ook zeker de moeite waard. In dit museum is van alles te vinden uit de koloniale tijd.