In het uiterste westen van Sri Lanka ligt de plaats Negombo. Voor Sri Lankaanse begrippen is deze stad met 130.000 inwoners erg groot. Negombo staat vooral bekend om de prachtige stranden en grote vismarkten. Negombo is dan ook absoluut een bezoek waard wanneer je een rondreis Sri Lanka maakt.

Negombo bezienswaardigheden

Er is in Negombo genoeg te zien voor de hele familie. Het is vooral interessant om hier mAeer te leren over de Nederlandse koloniale overheersing van Sri Lanka. In Negombo staan namelijk kerken en een fort met een Nederlandse geschiedenis.

Het Nederlandse fort in Negombo werd rond 1650 opgebouwd. Negombo was door de gunstige ligging aan zee erg belangrijk voor de handel. Toen de Britten de stad in handen kregen, sloopten zij het Nederlandse fort bijna tot aan de grond. Vandaag de dag zijn er alleen nog ruïnes te vinden maar krijg je nog steeds een goed beeld van hoe het fort er vroeger uit zag.

Een ander overblijfsel uit de Nederlandse koloniale tijd, zijn de kanalen. Deze kanalen werden aangelegd in Negombo om handelswaar van punt A naar B te krijgen. Het is vandaag de dag nog steeds mogelijk om een boottocht door deze kanalen te maken. Voor slechts een paar euro kun je onder begeleiding van een schipper het water op.

De vismarkt in Negombo is een van de grootste van Sri Lanka. Alle vis die hier verkocht wordt, komt vers uit de zee. Veel toeristen bezoeken de vismarkt maar ook de lokale bevolking doet haar inkopen hier. Schrik echter niet van de enorme vislucht en wees voorzichtig met het kopen van ongekoelde vis.

Negombo strand

Zoals gezegd heeft Negombo erg mooie stranden. Door de harde wind en hoge golven is het strand erg goed geschikt voor surfers en zeilers. Gezinnen met kleine kinderen kunnen het water beter mijden omdat de zee gewoonweg te ruig is. Met oudere kinderen is het juist erg leuk om de ruige zee in te gaan. Daarnaast zijn er op het strand voldoende strandstoelen en parasols. Zo kun je even heerlijk tot rust komen op het strand van Negombo.